Kaakfysiotherapie
De specialist in kaakgerelateerde klachten

Wat is kaakfysiotherapie?

Kaakfysiotherapie (ofwel orofaciale fysiotherapie) blijkt bewezen effectief te zijn. De kaakfysiotherapeut (ook wel orofaciaal fysiotherapeut of CRAFTA® therapeut) heeft na de opleiding fysiotherapie een erkende opleiding kaak fysiotherapie gevolgd. Hij of zij heeft daardoor de benodigde kennis voor het effectief behandelen van problemen die te maken hebben met het niet goed functioneren van zenuwen, spieren of gewrichten in het hoofd/halsgebied en/of het kauwstelsel.

Bij welke klachten moet ik naar de kaakfysiotherapeut?

Stoornissen in het hoofd- en halsgebied kunnen aanleiding zijn voor het toepassen van kaak fysio. Diagnosen en klachten die vaak voorkomen in onze praktijk zijn bijvoorbeeld:

  • Kaak klachten
  • Klemmen van de kaak en tandenknarsen
  • Nek- en schouderklachten
  • Hoofdpijnklachten
  • Duizeligheidsklachten
  • Pijn in het gelaat, kaak of hoofd
  • Oorsuizen, ruizen of tinnitus
  • Klachten in het hoofd-halsgebied ten gevolge van spanning of stress

Kaakfysiotherapie: de behandeling

Tijdens de intake analyseert de kaak fysio de klacht uitvoerig en vraagt hij of zij onder andere wat en waar u wat voelt. Zijn er stoornissen in het hoge nek-, hoofd-, kaak- en gezichtsgebied? Dan stelt de therapeut vervolgens een behandelplan op voor het verminderen van de pijn en klachten.

Na maximaal 6 behandelingen is er vervolgens een (tussen)evaluatie. Samen kijken we of de behandeling aanslaat of niet. We zien echter meestal een duidelijke verbetering na deze periode. In overleg met de huisarts of specialist continueren ofwel stoppen we de behandeling. Of we verwijzen u door naar een andere specialist. Als dit echter niet mogelijk is, stellen we vervolgens een programma op waarin staat hoe u om kunt gaan met de klacht in het dagelijks leven. De kaak fysiotherapeut kijkt daartoe naar alle mogelijkheden waarop u zelf controle kunt krijgen over uw probleem.

Behandelmethoden bij kaakfysiotherapie

Afhankelijk van de diagnose tijdens de intake bekijkt de kaakfysiotherapeut welke behandeltechniek het meest effectief is voor uw specifieke klachten en pijn. Belangrijke vaste onderdelen van het orofaciaal fysiotherapie behandelplan zijn onder andere:

1. Voorlichting en advies

De therapeut legt uit waar de klachten mogelijk vandaan komen, maar vooral ook wat u zelf kunt doen om deze te verminderen en te voorkomen. U krijgt daartoe inzicht in de beïnvloedende oorzaken, levensstijl, eetpatronen en bad habits die misbruik maken van de kaakgewrichten. Maar ook de invloed en benadering van psychosociale aspecten. Zo krijgt u namelijk meer controle over uw klachten.

2. Massage en manuele behandeltechnieken

De kaak fysio is gespecialiseerd in het masseren van de nek- en aangezichtsspieren, het rekken van zenuwen en bewegen van gewrichten. Hij of zij gebruikt hiervoor manuele behandeltechnieken die gericht zijn op de kaak, schedel en wervelkolom. Hoge spierspanning in het kaakgebied kan onder andere voortkomen uit de nek. Onze CRAFTA therapeuten bekijken daarom zorgvuldig het hoofd- en halsgebied. Zij kunnen door middel van zachte mobiliserende technieken uw nek weer soepel maken. De spieren in dat gebied ontspannen zich vervolgens, met als gevolg een gunstig effect op uw kaakklachten.

3. Kaakfysiotherapie oefeningen

Voor het verminderen van uw klachten is het belangrijk dat u uw kaakgewrichten en -spieren zoveel mogelijk rust geeft. Belast ze daarom niet te zwaar, maar blijf wel bewegen. U krijgt kaak fysio oefeningen en advies voor uw persoonlijke klachten. De kaak fysio oefeningen kunt u thuis doen. Door middel van de ontspanningsoefeningen lukt het u wellicht om van deze vervelende klachten af te komen. Uw eigen inzet hierin is echter van groot belang voor het onderhouden of verder vergroten van de ontstane verbeteringen.

Direct een afspraak maken? Plan jouw bezoek online!

Revalidatie fysiotherapie

Wij doen er alles aan om uw doelen te bereiken Ondergaat u binnenkort een operatie aan de knie, heup, schouder of ander gewricht? Een hernia-...

 

Psychosomatische fysiotherapie

Gezondheidsklachten zonder duidelijk lichamelijke oorzaak? In dit soort situaties kan de hulp van een psychosomatisch fysiotherapeut een groot verschil maken. De psychosomatische fysiotherapeut specialiseert...

 

Manuele therapie

Met manuele therapie is het effect van de behandeling vrijwel direct daarna merkbaar. U zult merken dat uw gewrichten beter en soepeler aanvoelen, waardoor u beter kunt bewegen.

 

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie: revalideren als een atleet Wat is sportfysiotherapie? Sportfysiotherapie richt zich op het beoordelen en behandelen van sportletsels en andere blessures, waardoor het sporten...